Autor: Kadri Penjam • 25. aprill 2019

CO2 külmaseadmed – kokkuhoid nii keskkonnale kui ettevõttele

CO2 külmaseadmed on hea lahendus kasutamaks neid tsentraalsete külmaseadmetena.
Foto: Huurre Service OÜ
Pea paarkümmend aastat Eestis tegutsev ning tööstuslikke ja kaubanduslikke külmaseadmeid paigaldav Huurre Service OÜ on seadnud eesmärgiks pakkuda kohalikele ettevõtetele innovaatilisi lahendusi, mis toetavad ka keskkonnasõbralikku lähenemist.

Kyoto protokolli raames on Euroopa Liit võtnud endale kohustuse vähendada aastaks 2050 kasvuhoonegaaside (KHG) heitkoguseid 80–95% võrra 1990. aasta tasemest, et piirata üleilmset kliimamuutust nii, et temperatuur ei tõuseks rohkem kui 2 °C, ja hoida seega ära soovimatut mõju kliimale. Ühtlasi piiratakse 2020. aasta algusest ka Eestis täna valdavalt kasutatavate külmaainete maaletoomist, mis tähendab, et tulevikus tõusevad tõenäoliselt seni kasutatud gaaside hinnad ning asendusainete kasutamisel langeb võimsus.

Seetõttu on käitajatel juba täna viimane aeg investeerida seadmetesse, milles kasutatavatel gaasidel on võimalikult väike mõju ülemaailmsele soojenemisele. CO2 külmaseadmed on lisaks keskkonnasõbralikkusele ka senistega võrreldes energiakulu poolest 30-40% ökonoomsemad, lisandub ka rahaline kokkuhoid.

Kaubandus- ja tööstusvaldkond kui lipulaev

Kui täna kasutatav tehnoloogia oleneb eelkõige kasutusvaldkonnast ja süsteemi planeeritud asukohast, siis mitmes rakenduses on mittemürgine ja mittetuleohtlik CO2 atraktiivne ja laialdaselt kasutatud juba täna – seda näiteks tööstuses, kaubanduses, soojuspumpade, transport külmutusseadmete ning serverite ja elektrikappide jahutamise korral.

Huurre Service OÜ esindaja Urmas Salu kinnitusel on CO2 külmaseadmed hea lahendus kasutamaks neid tsentraalsete külmaseadmetena. „Olime aastaid tagasi Eestis ja Baltikumis esimesed, kes alustasid CO2 külmaseadmete paigaldamisega – seda juba 2011. aastal. Täna tegutseme peamiselt nii kaubandus- kui tööstusvaldkonnas. Kui varem oli see, millisel tehnoloogial külmutusseadmeid kasutada, puhtalt ettevõtte omanike otsustada, siis nüüd toetab CO2 külmutusseadmetele üleminekut muudetav keskkonnaalane õigusakti muudatus,“ tõdeb Urmas Salu, lisades, et kaubandusvaldkonnas on CO2 külmaseadmed kasutatavad nii suurtes hüpermarketites kui väiksemates poodides. „Eestis võttis CO2 külmaseadmed kasutusele esimese kaubandusketina Rimi Eesti Food AS. Tänaseks on lisandunud meie klientide hulka ka mitmed teised kaubandusketid,“ lisab ta.

Ka tööstusvaldkond on hakanud CO2 süsteemidele üha aktiivsemalt üle minema. „Keskmise suurusega tööstuste puhul on tegemist mõistliku valikuga – kuna CO2 tehnoloogiat on juba pikalt arendatud, on tänasel päeval võimalik ehitada ka suuremate võimsustega süsteeme, mis sobivadki tööstustele. CO2 külmutussüsteemid on hea lahendus ka hooajaliselt kasutatavate külmutusseadmete korral – näiteks perioodiliselt tegutsevas kalatööstuses. Külmaseadmete võimsust on võimalik reguleerida ning neid ka vajadusel välja lülitada,“ selgitab ta.

Seadmete kaughaldus ja kaugvalve tagab töökindluse

Urmas Salu kinnitusel on üleminek CO2 külmaseadmetele reeglina pikem protsess. „Esmalt tuleme ja vaatame objekti üle, seejärel projekteerime seadmed vastavalt kliendi vajadustele. Kuna enamus külmamasinaid valmistatakse nii öelda „rätsepatööna“ Euroopa tehastes, siis tuleb külmasüsteemi ümberehitusel kindlasti arvestada paarikuuse seadmete tellimisajaga. Alles seejärel saab alustada paigaldusprotsessiga.

Kuna külmaseadmete vahetusprotsess on alati kaupluse või tootmise jaoks ebamugav protsess, kus tuleks peatada kogu külmasüsteem ümberehituse perioodiks, siis oleme alati püüdnud välja mõelda sellise tööde järjekorra ja lahendused, kus ettevõtte igapäevatööd poleks vaja peatada,“ selgitab Salu. Seadmete vahetamine võtab aega reeglina 1-2 kuud, kuid vahetusprotsess on võimalik organiseerida nii, et see ei häiri igapäevatööd.

„Ka peale paigaldusprotsessi saab klient olla muretu – kui oleme külmaseadmed paigaldanud, on hooldus ja jooksev kontroll seadmete toimimise osas ning seadusega ette nähtud temperatuuride salvestamine jätkuvalt meie jälgimise all. Hooldusprotsess toimub tehnikul süsteemi kaudu kaugjuhtimisena. Alarmi korral saab tehnik koheselt tahvelarvuti kaudu süsteemi siseneda ning kui on selge, milles seisneb probleem, lahendada selle kas siis mugavalt süsteemi kaudu või otsustada vajaduse üle kohale sõita,“ selgitab Urmas Salu.

Keerulisem aeg on näiteks sügiseti, kui õhuniiskus on kõrgem ning võib esineda jäätumist. See tekitab vajaduse muuta sulatustsükleid, optimeerida külmaseadmed vastavalt tekkinud olukorrale. „Enim esineb temperatuurikõikumisi, millele reageerime koheselt, kuid reeglina võib öelda, et suuremaid remonditöid ei peaks 10-15 aasta jooksul külmaseadmete puhul tarvis minema,“ selgitab Urmas Salu, lisades, et külmaseadmete töötamise mure jääb paigaldanud firma kanda ning klient saab rahulikult oma igapäevatööd teha.

KOMMENTAARID

Rimi Eesti Food AS kinnisvarajuht Urmas Sildnik:

„Rimi ja Huurre Service OÜ koostöö on kestnud juba aastaid. Oleme juba 2012. aastast kasutanud CO2 külmaseadmeid ning võib öelda, et olulised aspektid on olnud nii rahaline kokkuhoid kui keskkonnasäästlik tegevus.

Rimi Eesti Food AS emafirma ICA on omapoolseks eesmärgiks seadnud muutuda oma tegevuses kliimaneutraalseks ning see tähendab ühtlasi loodust kahjustavate gaaside välja vahetamist. Kuna meie eesmärgiks on reaalselt mõõta ja vähendada oma jalajälge, on CO2 külmaseadmete kasutuselevõtt olnud kindlasti suur samm keskkonnasõbralikkuse suunas. Koostöö Huurre Servise OÜ-ga on seda ainult toetanud.

2019. aasta lõpuks on üle Eesti võetud kasutusele keskkonnasõbralikud CO2 külmaseadmed 37 Hyper ja Super Rimi kaupluses. Lähiaastate eesmärgiks on vahetada senised külmaseadmed välja Mini Rimides. Külmaseadmete vahetamine keskkonnasõbralike vastu toimub kaupluste renoveerimise käigus ning ühtlasi paigaldatakse siis kauplustesse ka LED-valgustid.“

ARSO EE OÜ esindaja Tarmo Sooväli:

„Tegeleme hooajalise kalapüügi ning töötlemisega, mistõttu on kvaliteetsed külmaseadmed asendamatu osa meie tööst. Oluline on ka võimalus seadmeid vastavalt vajadusele sisse-välja lülitada ehk siis külmaseadmete pakkuja paindlikkus meie vajaduste osas. Koostöö Huurre Service OÜ-ga ulatub aastasse 2010, kui sai paigaldatud freooniseadmed, mis on tänaseni meid hästi teeninud.

Täna oleme olukorras, kus 1. jaanuaril 2020 kehtima hakkavast seadusemuudatusest lähtuvalt on tarvis välja vahetada senised külmaseadmed. Oleme hetkel läbirääkimiste faasis, kuid olen positiivselt meelestatud ning loodetavasti saame ka Euroliidust siinkohal külmaseadmete vahetamiseks tarvilikku kalandusvaldkonnale mõeldud toetust. Keskkonnasõbralikkus, rahaline kokkuhoid, kvaliteetne külmaseadmete kasutamine ning kaugjuhitav pidev tugi on märksõnad, mis seostuvad Huurre Service OÜ ning külmaseadmetega meie jaoks.“

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077